Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как терористичните атаки ще се отразят на изборите и политическия живот във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не очаквам атентатите да имат особено голямо влияние върху изборите, а ако има такова влияние, то ще е в полза на Консервативната партия. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Илия Марков, политолог от Института за европейски политики:

В петък се проведе едно предизборно студио, в което Тереза Мей и Джереми Корбин отговаряха на въпроси на избиратели, но не бяха застанали един срещу друг, тъй като тя отказа да участва в дебати. По време на това студио една от слабостите, която се показа при Корбин, е отношението му към политиката на сигурността. Имаше много въпроси към Джеръми Корбин дали би бил готов да използва ядрени оръжия. Той се чувстваше доста неудобно да отговаря на тези въпроси. Консервативната партия се възприема като партията, която повече залага на сигурността, на твърдата ръка, макар че от друга страна има доста критики към техните правителства в последните дни, че всъщност са намалили полицейските сили с около 20 000 човека.

Досега всички проучвания на общественото мнение показват, че всъщност резултатите на двамата се приближават и преднината на консерваторите може да намалее, добави Марков:

Може да се случи така, че нито една от партиите да няма мнозинство да управлява сама. Ако това се случи, ще има доста негативен ефект върху държавата, тъй като няма да има ясно, стабилно мнозинство, което да управлява, т.е. или ще трябва да се търси някакъв вид коалиция, или ще трябва да управлява някакво правителство на малцинството, което води до нестабилност след себе си. Според мен Тереза Мей се чувства доста слаба в момента, тъй като кампанията не се разви по най-добрия начин за нея.

Цялото интервю с Илия Марков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна