Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: Девет пречиствателни станции край Черно море трябва да бъдат реконструирани

Атанаска Николова
Снимка: БГНЕС
Проблемът, свързан с изграждане на модерна и ефикасна инфраструктура за пречистване на отпадни води, е едно от сериозните предизвикателства, които седят пред нас. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова:

Усилия в тази насока бяха положени през изминалите години. Както знаете, неведнъж сме подчертавали, че над 350 милиона лева от Оперативна програма "Околна среда“ през предния програмен период бяха насочени точно към изграждане на модерна ВиК инфраструктура в Черноморския регион. 8 пречиствателни станции бяха изградени или реконструирани в рамките на периода, а също така използвахме и средства на Оперативната програма за изграждане и реконструкция на над 230 километра канализация и 142 километра водопроводна мрежа. В рамките на новата Оперативна програма най-голям процент от средствата са насочени към решаване на проблемите, свързани както с осигуряване на чиста питейна вода, така и с пречистване на отпадните води.

В 9 населени места край Черно море е необходимо да бъдат реконструирани пречиствателните станции, допълни още Николова:

Последните докладвания, които бяха извършени по директивата през 2016-а година, показват, че за 15 от тези агломерации пречиствателните съоръжения изцяло отговарят на изисквания и могат да посрещнат и бъдещите натоварвания, след увеличаването на потока на туристи през следващите години. За 9 от пречиствателните съоръжения е оценена нуждата от реконструкция, която включва увеличаване на капацитета им и модернизиране.

Цялото интервю с Атанаска Николова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна