Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът по балканистика с Център по тракология при БАН организира ученическа лятна академия

На учениците от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ“ (НГДЕК) им предстои Лятна ученическа академия:

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Ваня Лозанова разказа:

Форматът на тази академия ще бъде изключително интерактивен. Много известни наши специалисти в съответните области на балканистиката ще имат удоволствието да направят едни атрактивни презентации пред учениците, които ще бъдат съпроводени преди всичко с акцент върху дискусиите, върху възможността учениците да зададат натрупаните през годините въпроси. Основният лекционен материал е събран и подготвен в едно учебно помагало. Българската наука доста оскъдно достига до широката общественост, въпреки огромния интерес на хората към най-новите постижения на науката. Много е тъжна тенденцията, че недоучили хора пускат в социалните медии и изобщо във всички медийни източници едни псевдонаучни постни и вредни фалшификати на наука, които са много лесни за възприемане, поради което хората проявяват един интерес към тях, по-лесно ги усвояват, по-лесно ги възприемат. Така се появява един конфликт между това, което учените правят, и това, което достига като информация до хората.

Нашата гимназия освен, че се занимава с класическите езици, е единствената, която изучава старобългарски, поясни Виктория Роланска, ученичка в НГДЕК:

По пътя на старобългарската култура ние разглеждаме елинската култура и тракийската култура, които ще са теми и на Лятната академия. Ще присъстват специалисти по църковна история и дори ще имаме възможност да посетим храмове и да говорим за християнството в българските земи, а и балканските като цяло.

Цялото интервю с Виктория Роланска, проф. Ваня Лозанова, Дамян Михайлов и Ангел Димитров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна