Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Кисьов: Санкциите на ЕК за неспазване на бежанските квотни са правилна стъпка

Владимир Кисьов
Снимка: БГНЕС
Всички трябва да са наясно, че когато има договорености и подписани договори, всички задължения трябва да се изпълняват. Всички говорят, че са за правилата, те трябва да се спазват. Така бившият главен преговарящ на страната ни за ЕС Владимир Кисьов коментира в предаването "Нещо повече" хода на Европейската комисия да започне първите наказателни процедури срещу страните, които не изпълняват квотите за мигранти:

Да си представим какво би се случило, ако тези бежанци останат във фронтовите държави, които очертават външните граници на ЕС? Къде отива тогава солидарността, общата борба с миграцията, с престъпността и сигурността в ЕС? Стъпката е правилна. 

Визирайки българската гледна точка Кисьов подчерта, че от България никой не е приканвал бежанци да идват към Европа:

Ние взимаме всички мерки да опазваме външните граници и като капак - не сме членки на Шенген и всички български граждани са потърпевши от този факт. Малко или много това си е негативен печат върху България. Ако ние, както изградихме нашата стена, ограда, този нелегален поток в максимална степен ще си пробие път през Италия и Гърция. Те ли ще продължават да бъдат най-потърпевшите страни от цяла Европа?

Относно несъгласието на Вишеградската група смерките на ЕК Владимир Кисьов посочи:

Всяко едно ограждане води до забавяне на икономическото развитие, а Европа в конкуриращия се свят най-малко се нуждае да забавя своето икономическо развитие.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна