Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка в СУ за допълнителни възнаграждения, отпуснати на администрацията

Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Снимка: БГНЕС

Полицията е започнала проверка в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по повод допълнителните възнаграждения, които са били отпуснати на администрацията в университета през последните седем години. Предстои да разберем дали ръководството на Софийския университет (СУ) е злоупотребявало с изразходването на средства, свързани с възнаграждението на преподавателски и непреподавателския състав.

Симеон Георгиев и Стефан Радов, студенти от СУ и членове на Академическия съвет, сигнализираха полицията и Агенцията за държавна финансова инспекция. Причината – съмнения за финансови нередности, свързани с допълнителните възнаграждения на администрацията на университета:

Ние се интересувахме от допълнителните възнаграждения за централната университетска администрация, където няма преподавателски състав. Това, което ни беше казано първоначално от ректора, е, че тази сума за 2016 година е почти два милиона лева. Ние поискахме подробна справка за всяко лице в университетската администрация, а ректорът реши справката да стане още по-голяма и да обхване целия университет – всички преподаватели и всички служители. Наблюдава се една тенденция, че от 2010 г. до 2012 г. сумата расте, като през 2010 г. допълнителните възнаграждения на университетската администрация са били около половин милион лева. През 2015 г. са били около милион и сто хиляди, а през 2016 г. – 1 900 000 лева, почти 2 милиона, тоест тази сума расте. За нас не стана ясно каква част от нея е по проекти и каква част от нея идва от бюджета на университета.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Спас Крайнин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна