Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Срещата между Путин и Тръмп остава основна тема и за западната, и за руската преса

И англоезичните, и руските печатни издания днес поставят акцент над състоялата се среща в Хамбург между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.  

Според вестник  "Вашингтон пост" Тръмп се е постарал да остави в миналото твърденията за руска намеса в американските избори от 2016-а. Така на практика той отхвърли значението на окончателния извод на разузнавателната общност за чуждестранен противник в стремежа си да изгради сътрудничество и партньорство с руския президент, констатира изданието.

Доналд Тръмп безуспешно се опита да загърби въпроса с руската намеса, като настоя, че "силно е натиснал" Владимир Путин по темата, допълва "Ню Йорк таймс". Ако обаче Тръмп е смятал, че готовността му да повдигне въпроса директно пред Путин ще сложи край на питанията дали може ли да му се има доверие и дали може да се опълчва на Москва - то тази среща породи повече подозрения, смята изданието.

Обещанието на Тръмп да си партнира с Путин предизвика бързи и остри критики от официални представители както на Демократическата, така и на Републиканската партия. Съпартийците на Тръмп остро го разкритикуваха, след като той разкри, че е обсъждал създаването на звено за киберсигурност с руския лидер,  подчертава вестник "Гардиън". Изданието не пропуска да отбележи и последвалото отмятане на американския държавен глава от думите му. 

Срещата между Путин и Тръмп даде нов тласък на мирното уреждане в Сирия, отбелязва руското издание "Комерсант" по повод влязлото в сила вчера примирие в Югозападна Сирия, съгласувано с Йордания. Според вестник "Ведомости", въпреки че Путин и Тръмп са изразили надежда за изход  от кризата между Москва и Вашингтон, реалните шансове за това не са много.

Тръмп все така брани американските национални интереси и е готов да разговаря с Русия "от позиция на силата", заключва политолог от Москва пред вестник "РБК".

Основният резултат от срещата между Путин и Тръмп е, че тя все пак стана факт, посочва в материал на същата тема от "Новая газета".      

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени