Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абдуллах Бозкурт: Режимът на Ердоган радикализира турските малцинства зад граница

Лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароулу хвърля цветя на привърженици по време на мегамарша за справедливост
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режимът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган работи за радикализиране на турски малцинства, живеещи в чужбина, заяви пред "Хоризонт" Абдуллах Бозкурт от Центъра за свободата в Стокхолм. Експертът е автор на доклад, в който се твърди, че неуспешният опит за преврат точно преди година е инсцениран. Според Бозкурт, чрез определени групи, финансирани от турските власти, Ердоган се опитва да влияе върху настроенията на малцинствата в чужбина:

Има толкова много интересни факти и доказателства, включени в този доклад, които доказват, че неуспешният опит за преврат е организиран и проведен от Ердоган с помощта на разузнаването и другите служби. Причината е да се отговори на критиките за масови преследвания. Също така целта е да се преориентира страната от пронатовска към по-близки отношения с Русия и Китай. Друга цел е да се насочат военни части към Сирия. Всъщност, ако проследите публичните изяви на президента Ердоган, в които говори за опита за преврат, той винаги казва, че са разбрали предварително за организацията и са го предотвратили. Естествено е, че са знаели, защото са го организирали самите те. Освен това - няма действия извън Анкара и Истанбул, което отново показва, че това е организирано от Ердоган и приближените му.

Запитан дали е на мнение, че Ердоган е имал нужда от опит за държавен преврат, за да утвърди реално властта си и да спре част от опозиционните сили срещу него, Абдуллах Бозкурт заяви:

Основната пречка пред неговото желание да концентрира цялата власт в себе си беше армията. Той не успяваше да убеди именно част от военните в своята визия за страната и региона, особено по отношение на военните действия в Сирия. Знаете, че военните се притесняваха, че няма да имат изход от операцията в Сирия и дори привеждаха примери с международни партньори като САЩ или Русия, които не биха се справили с подобна операция. Опитът за държавен преврат позволи на Ердоган да премахне ключови генерали, които не одобряваха намеренията му. Освен това във всеки ъгъл на Анкара се говореше, че може да се организира държавен преврат. Може Ердоган да е организирал фалшивия с цел да избегне истински държавен преврат в бъдеще. 

След фалшивия държавен преврат Ердоган успя да направи промени във Висшата избирателна комисия, която направо наруши закона при провеждането на ключовия референдум на 16-и април, каза още Бозкурт, който смята, че ако референдумът е бил проведен по всички правила, турският президент щял да го изгуби.

Има дълбока поляризация вътре в турските общности извън страната, отчита турският експерт:

За съжаление, турското правителство не използва само посолствата и турските агенции, за да влияе. Ердоган използва паралелна мрежа от неправителствени организации, за да подпомага ислямски групи в турските общности в чужбина. Аз виждам много сериозна опасност заради тези действия. Освен това заради тази намеса, турските малцинства изобщо не могат да се интегрират в европейските държави, където са избрали да живеят. Можете да видите мобилизираните от Ердоган групи в чужбина и по друг начин. Например подготвяше се протест в Женева в подкрепа на Катар и срещу страните от Залива, които поставиха страната в изолация. Причината е заради турско-катарските отношения. Това са "прокси" групи, подкрепяни и финансирани от режима на Ердоган.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени