Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирът "Св. пророк Илия" в столичния квартал "Младост" 2 вече е обновен

Снимка: Таня Величкова

Манастирът "Св. Пророк Илия" в столичния квартал "Младост" 2 е новоизографисан. Завършени са централната част на храма и част от олтара. Обновяването продължава вече няколко години и остават още два етапа, за да бъде напълно завършена. Изографисването се подчинява на строги канонични правила, но всеки храм е уникален.

Църковният народ сам, без подкана и без обявяване, реши да дарява за тези прекрасни стенописи, така че за мен това е голяма Божия милост, защото той успя да насочи сърцата на вярващите хора да съградят свой дом. Това обясни игуменията монахиня Матрона:

Надявам се, че ще завършим успешно останалата част. Иконописите в горната част на храма са посветени на живота и страданията на Иисус Христос, като са изобразени основните сцени от най-важните 12  господски празника – Рождество Христово, Кръщение на Иисус Христос, Преображение, Възкресение, Възнесение, Петдесетница. В центъра на храма има така наречената "Божествена литургия", която рядко се среща в изографисването. В центъра е Иисус Христос, а покрай него са изобразени ангели, които извършват Света литургия в небесното царство.

СнимкаЦялото интервю с игуменията монахиня Матрона можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна