Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Бъчваров: Електронният обмен на данни ще спре използването на подправени удостоверения

Росен Бъчваров
Снимка: Петър Георгиев

Банките вече ще питат по електронен път Националната агенция по приходите (НАП) за дълговете на клиентите си, с което трябва да бъдат облекчени всички, които искат да си изтеглят кредити.
Едно от основните предимства на електронния обмен е елиминирането на риска от циркулиране на подправени и фалшиви удостоверения, тъй като става дума за хартиени документи, а когато има финансов интерес, то изкушението да се подправят такива е голямо, обясни в интервю за предаването "Преди всички" Росен Бъчваров, говорител на НАП, по повод онлайн справката за финансови задължения. По думите му, до края на 2018-а обменът трябва да е въведен 100%, въпреки че данъчната администрация е готова да започне още сега.

Като друго предимство на електронния обмен говорителят на приходната агенция изтъкна пестенето на време от чакане по опашки за клиентите, както и даде следния пример:
В момента няма да ви отнеме повече от час общо, да речем, ако пътувате отнякъде в София, за да се снабдите с хартиено удостоверение, но, разбира се, ако нямате никакви неплатени задължения. Ако имате, то най-вероятно ще се наложи да се връщате на следващия ден, за да може наредената от вас сума да бъде осчетоводена. Пътуването в рамките дори на един ден струва пари, струва време и е свързано с известни неудобства, които спокойно могат да бъдат преодолени, и тези неудобства са на парична стойност, не по-малка от 30-ина милиона лева за всички удостоверения, които годишно издаваме ние.

В близките месец-два обменът ще е факт между НАП и банките, докато с държавните институции нещата са по-бавни, добави Бъчваров:
Около 400 000 са удостоверенията за дължими данъци, които се изискват от близо 100 закона и наредби. Още през ноември месец миналата година НАП пусна в експлоатация една електронна услуга, предназначена за всички държавни институции, които искат. Тя още сравнително плахо се използва тази услуга от администрациите, като едно от вероятните обяснения е, че вътрешната инфраструктура на електронни подписи, издадени в администрациите, не е достатъчно добре укрепена.
Росен Бъчваров добави и че се наблюдава по-висока събираемост на глобите на шофьорите благодарение на действащия електронен обмен на данни между НАП и КАТ:
Много значително се намали нещо, което създаваше сериозни проблеми и то напълно основателно – бяхме критикувани заради това, че когато една глоба, платена в КАТ, се събира от НАП, това създава неудобства и напълно основателен гняв у човека. Сега след функционирането на тази електронна свързаност подобни случаи на вече платени при различни взискатели, т.е. други държавни органи, които изпращат глоби за събиране в НАП, е драстично намалена, така че на нас се изпращат само глоби за събиране, а не вече предварително платени т.нар. "титули".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна