Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерски фестивал радва почитателите на чистата храна

Стоилко Апостолов: Сегашните фермерски пазари са трошица от потенциала, който може да се разгърне

Общините трябва да осигуряват повече възможности за фермерски продажби

Снимка: БГНЕС

Фермерските продукти ще привличат все повече клиенти, защото те ще бъдат сигурни в качеството им при цена, съпоставима с цената на индустриалната храна в супермаркетите. Това прогнозира в предаването "Преди всички" Стоилко Апостолов от фондация "Биоселена".

На фермерския фестивал, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието, 39 производители от 32 населени места предлагат 275 продукта, от които 165 са от сертифицирани биопроизводители, поясни Апостолов. Фермерското изложение се провежда по проект на Столичната община, който приключва на първи ноември. Стоилко Апостолов призова за възможността то да продължи:

Инвестират се огромни усилия от страна на много хора. В случая имаме 40 производители, които пътуват, някои от тях по двеста километра, за да се изгради тази връзка с потребителя. И ако на първи ноември затворим това нещо и го спрем, да чакаме следващият проект и т.н. мисля, че това е най-лошото, което може да се случи. Апелът ми е към всички общини в България да бъдат малко по-отворени, да осигуряват места за такива продажби.

Покриваме цялата гама от храни, които можем да си купим в един магазин, а всяка сряда представяме по един или двама производители и техни рецепти, разказа още Апостолов:

Тази седмица сме поканили Надя Петкова от село Труд, Пловдивско, която ще ни представи нейните продукти - новата реколта от лимец, която скоро ожънаха. С лимец тя ще направи няколко продукта, мюсли от лимец с кисело мляко и смути с малини, които също тя произвежда.

Запитан дали се повишава търсенето на подобни стоки от фермерски пазари или вече е достигнат пик на интереса, Стоилко Апостолов отбеляза, че търсенето расте и провежданите досега фермерски пазари и фестивали са само трошица от потенциала, който може да се разгърне:

Това са пазари, които се провеждат в района, в който са. Клиентите са основно хора, които живеят или работят там. Така че за мен потенциалът е огромен. Във всеки един квартал на София може да има такъв фермерски пазар и то много успешно.

Снимка: БГНЕСНие си преболедувахме нашата болест от чисто плановата икономика, където доставките наистина бяха много директни. Навремето във всеки малко по-голям град имаше мандра, в която се квасеше киселото мляко, после с едни открити камиони се караше по магазините в района, тоест всички продукти бяха местно произведени. Единствено по Нова година чакахме за банани. Но мина като че ли този 20-годишен период на насищане с продукти от другия край на света и сега все повече хората търсят местните.

Чисто пазарното търсене повишава мотивацията на фермерите да произвеждат биопродукти, отчитат още от "Биоселена". Опитът сочи, че специално за животинските продукти само субсидиите не са достатъчни, много е важно да има и пазар, посочи Апостолов:

Иначе само субсидиите не покриват разходите по сертификата. 

Според Десислава Върбанова от село Благово в западна Стара планина, която участва във фермерските пазари, личният контакт с потребителите повишава доверието в произвежданите от фермерите продукти:

Да покажем, че правим истинска, качествена храна и по този начин директно на всеки един клиент да бъде обяснено по какъв начин се произвежда, по какъв начин се прави всеки от нашите продукти.

Върбанова се занимава със земеделие в екологично чист район от мрежата "Натура 2000" и смята, че това подпомага дейността им. 

Още за фермерските пазари слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени