Турция няма да отвори пазара за живи животни от България в навечерието на празника Курбан Байрям. Това съобщи в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите у нас Бойко Синапов.
Въпреки интензивните преговори между българското и турското Министерство на земеделието, пазарът за нашата стока няма да бъде отворен скоро:
Нещата няма да се случат за този Курбан Байрям, но продължаваме да работим, каза Бойко Синапов.
Той смята, че няма сериозни причини да не се постигне пробив в преговорите. Според него забавянето е заради уточняването на технически въпроси и на взаимодействието между ветеринарните служби на двете страни. Синапов прогнозира, че въпросът ще бъде решен до края на годината:
Нашето искане е да имаме дългосрочно решаване на въпроса, а не само до края на годината - твърди договори, дългосрочни, с перспектива.
Отварянето на турските пазари за животните от България ще гарантира бързото развитие на животновъдството у нас. Търсенето на месо в южната ни съседка е голямо, цените са чувствително по-високи от тези у нас и това дава възможност фермерите да работят при добра печалба.
Същевременно анализ на Евростат показва, че България е сред европейските страни, в които се консумира най-евтиното месо.
По данни на НСИ през миналата година средното количество е било 32 килограма месни продукти.
Най-предпочитаното за консумация от българина остава пилешкото, основно заради цената, показват данните. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.