Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 15 000 декара са засегнатите площи от големия пожар край Кресна

Дамян Дамянов: Пожарите в Кресненското дефиле са екокатастрофа

Огънят няма да бъде потушен до края на деня

| обновено на 27.08.17 в 15:16
Снимка: БГНЕС
Продължава потушаването на останалите активни огнища на големия пожар в Пирин. Огнеборците са локализирани в участъка югозападно от Стара Кресна, както и при кривия тунел на главен път Е-79. Огнената стихия няма да може да бъде овладяна окончателно до края на деня, стана ясно на специален брифинг за медиите, даден от кризисния оперативен щаб. 

Пътуващите през Кресненското дефиле да бъдат внимателни - призова по-рано днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев:

Основният пожар, който вчера започна и нямаше връзка с другите - над-кривия тунел, над ЖП-спирката, ни притеснява много. Чухте от оперативното командване, че се наложи да предислоцират хора. Днес продължава и битката основно е там. Вертолетите помагат, но (се гаси) с жива сила. Има и булдозер. Теренът е много стръмен.
Говорим буквално за 60-70 градуса. Спрели сме от сутринта движението на влаковете. Надяваме се, че ще ги пуснем, но заради безопасността  на спасителите, на пожарникарите, тези които работят в района движението е спряно. 


Досега са изгорели над 15 хиляди декара суха трева и гори, а щетите са за около 15 милиона лева.

Снимка: БГНЕСДиректорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов определи случилото се като "истинска екологична катастрофа". По думите му, за възстановяването на гората ще бъдат нужни поне 50 години. Голямата част пожарите са овладeни, поясни той:

Имаме едно огнище на един фронт, който е на ската срещу главния път Благоевград – Кулата. Правим оглед и започваме да правим полосата с цел ограничаването и потушаването на този фронт. Има достатъчно хора, но техника няма как да бъде използвана, тъй като теренът е тежък. До обяд трябва да пресрещнем огъня. Няма опасност за къщи и за хора.


Операцията по гасене на мащабния пожар се извършва под ръководството на министъра на вътрешните работи, на директора на Пожарната гл. комисар Николай Николов и на  управителя на Благоевградска област Бисер Михайлов. Електрозахранването в района е възстановено, а хората се връщат към нормалния си ритъм на живот, предаде радио Благоевград.

От Министерството на отбраната съобщиха, че модулни групи от състава на Сухопътните войски продължават и днес да оказват помощ в гасенето.  От 7 часа тази сутрин на терен са били 50 военнослужещи с техника от военното формирование в Благоевград и 37 военни от София.

Снимка: БГНЕСКметът на община Кресна Николай Георгиев изрази очакване, ако не в неделя, то най-късно в понеделник пожарът край дефилето ще бъде напълно ликвидиран:

Нещата се нормализират! Огнищата, които бяха снощи, почти вече са овладяни. Няма място за притеснение. Дано днес нещата вече да приключат. Над 600 души участват в гасенето. Мисля че днес, най-късно до утре, огнищата да бъдат потушени. Късно снощи, в района над Кресненското ханче, имаше огнища, които започнаха пак да горят, но екипите работиха до късно и нещата са локализирани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени