Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на еврото и спад на долара след изказвания на Джанет Йелън и на Марио Драги в Джаксън Хол

В началото на днешната търговията еврото поскъпна към нов две и половина годишен връх от 1,1959 долара, задълбочавайки своето солидно възходящо движение от петък вечерта, което беше факт след изказвания на управителите на Федералния резерв и на ЕЦБ - Джанет Йелън и Марио Драги на годишната конференция на Фед в Джаксън Хол.

Новият подем на единната европейска валута и задълбоченият спад на американския долар бяха факт не поради това, което казаха двамата топ централни банкери, а с оглед на това, което те премълчаха, разочаровайки голяма част от участниците на капиталовите пазари.

В речта си в Джаксън Хол г-жа Йелън въобще не коментира както перспективите за ново повишаване на федералната фондова лихва до края на годината, така и детайли относно очакваното скорошно начало на процес на постепенно намаляване на огромния финансов баланс на Фед за над 4 трлн. долара, натрупан чрез серията програми за "количествени улеснения" по време на последната световна финансова криза. Това накара инвеститорите да оценяват на едва около 42% вероятността за още едно вдигане на основната американската лихва до края на 2017 година, което провокира нова вълна от продажби на зелените пари през последните часове на петъчната търговия.

В същото време еврото поскъпна рязко, след като в своя реч на същия банков симпозиум Марио Драги избегна да коментира, кога ЕЦБ може да започне да намалява размера на програмата си за количествени улеснения" за общо 2,3 трлн. евро, но отбеляза, че икономическото възстановяване в еврозоната продължава да набира скорост. Драги също така въобще не спомена неотдавнашното рязко поскъпване на единната европейска валута, което беше изтълкувано от инвеститори и анализатори като сигнал, че ЕЦБ не изглежда притеснена от скокът на еврото спрямо долара с около 13% от началото на годината.

Всичко това доведе до поскъпване на еврото в петък с около процент спрямо долара, като неговото възходящо движение се задълбочи в началото на днешната търговия до две и половина годишен връх от 1,1959 долара - най-високо негово ниво от януари 2015-а година.

Според редица анализатори ураганът "Харви", който удари през уикенда Югоизточен Тексас и остави буквално под водата град Хюстън, може да окаже допълнителен натиск върху долара, тъй като това вероятно ще се окаже най-катастрофалното природно бедствие от повече от десет години насам, отразявайки се очевидно негативно върху икономиката на САЩ. Негативно влияние върху щатската валута продължава да оказва и политическата несигурност във Вашингтон от последните седмици след серията рокади в екипа на президента Доналд Тръмп и след като той открито критикува лидерите на Републиканската партия в Конгреса относно неспособността им да бъде постигната сделка за повишаване на държавния дългов таван. През миналата седмица Тръмп дори заплаши, че ако не бъдат намерени средства за изграждане на стената на границата с Мексико, той дори може да преустанови временно работата на американското правителство като не подпише бюджета за следващата финансова година, стартиращ през октомври.

Поради това не е изненада, че индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава към 92,372 пункта, достигайки най-ниско ниво от май 2016-а година.

Щатската валута се търгува малко над 109,00 йени, отстъпвайки от петъчен 8-дневен връх около 109,83 нивото, като в същото време зелените пари се понижават и към едномесечно дъно от 0,9538 швейцарски франка.

Британската лира пък поскъпна за кратко в началото на днешната търговия до 10-дневен връх от 1,2927 долара, преди обаче да върне назад към 1,2875 нивото с оглед на продължаващите инвеститорски притеснения относно трудния и доста неясен преговорен процес по въпроса за Брекзит.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна