Близо 88 хиляди тона пресни плодове и 103 хиляди тона зеленчуци са преработени през миналата година у нас. 66 процента от плодовете за консерви са българско производство, 18 на сто - доставени от ЕС, а вносът от трети страни е девет на сто. Статистиката за зеленчуците е по-добра за българските производители. Почти 90 процента от зеленчуковите консерви са с български зеленчуци.
Най-преработваните продукти са череши, ябълки, домати и пипер. Едва 24 процента от консервите от плодове остават на българския пазар, останалото се продава в чужбина. Българите купуват близо половината от произведените у нас зеленчукови консерви, като останалите количества са изнесени в чужбина или все още стоят на склад, сочат още данните на земеделското министерство.
Последвайте ни и в
Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!