Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Тодоров се отказва от номинация за председател на Комисията по досиетата

| обновено на 02.10.17 в 14:46
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се е отказал от състезанието за председател на Комисията по досиетата. Това стана ясно от съобщение на неговата лична страница в социалните мрежи: Комисията по досиетата е вече в миналото ми. Продължавам напред!

Преди това от ГЕРБ поискаха отлагане на процедурата за избор на председател на Комисията по досиетата. В декларация от парламентарната група ГЕРБ се обявяват и против идеята на БСП на мястото на Комисията да бъде създаден Институт за национална памет.

Според ГЕРБ преди избора на председател на Комисията по досиетата, трябва да има широк обществен дебат с активното участие на всички партии, неправителствени организации. От ГЕРБ смятат, закриването на Комисията ще доведе до потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим. В сряда изтича срокът за предложения кой да оглави Комисията. 

ГЕРБ официално бяха обявили, че ще застанат зад кандидатурата на депутата Антон Тодоров. Срещу Тодоров обаче се обявиха 33-ма интелектуалци и журналисти. В протестно писмо те посочиха, че Тодоров не би бил безпристрастен. И би използвал Комисията за кална борба срещу хора, принадлежащи към сегашната демократична опозиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени