Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Западни издания коментират развоя на събитията около Каталуния

Ще сключат ли Москва и Рияд оръжейни договори за над 3 милиарда долара, пита се руски вестник

Темата за каталунския референдум продължава да бъде сред водещите за западните вестници.

Каталунският премиер заяви, че след референдума за независимост кралят на Испания е "пренебрегнал народа си", пише "Индипендънт" по повод вчерашното телевизионно обръщение на Карлес Пучдемон. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че макар и вчера Пучдемон да не е говорил за намеренията си за независимост, все още се очаква той да постави резултатите от референдума на гласуване в регионалния парламент на Каталуния, където сепаратистите имат крехко мнозинство, което прави приемането на тези резултати много вероятно, но не и сигурно.

Обстановката в Испания е напрегната, Каталуния се движи към отделяне, пише "Уолстрийт джърнъл""Вашингтон пост" отбелязва, че с всеки изминал ден националните власти и силите, подкрепящи независимостта на Каталуния, неумолимо се движат към драматична конфронтация. "Телеграф" отбелязва, че възможното излизане на Каталуния ще се характеризира с дългова криза, затворени граници и отлив на имигранти от нейната територия.

Никой от евродепутатите не подкрепи независима Каталуния и всеки сметна за необходимо да прикани за диалог между Мадрид и Барселона, информира "Комерсант"

Вестинкът описва и "крайно големите очаквания" на Москва от първото официално посещение в страната на краля на Саудитска Арабия, свързани по-специално с военнотехническото сътрудничество. По данни на вестника от днешните преговори на госта с президента Владимир Путин зависи сключването на оръжейни договори за над 3 милиарда долара.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени