Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емил Марков за шахматната терапия:

Шахът помага човек да подреди душата си и да се научи да взема по-лесно и бързо решения

| обновено на 06.10.17 в 19:53
Снимка: Радио ВИДИН

В Пазарджик се открива международна конференция на тема „Био-психо-социални приложения на шахматната игра”. Организатор на събитието е сдружение „Човеколюбие”, което е поставило в центъра на работата си рехабилитацията и интеграцията на хората с психични проблеми. Конференцията, в която  участват специалисти от България, САЩ, Германия, Великобритания, Испания и Полша, ще се излъчва директно и онлайн.

Д-р Емил Марков
, който е психиатър и учредител на сдружение "Човеколюбие", разказа в ефира на "Хоризонт" какво от шахмата можем да приложим при справянето с проблеми, свързани с психическото здраве:

Шахматът представлява един контекст от дъска, фигури, правила и цели, които позволяват на човек да подреди душата си и да се научи да взема по-лесно и по-бързо решения.

В началото на играта човек може да се почувства объркан и уплашен, защото не може да взема решения, не познава играта, отбеляза Емил Марков, допълвайки:

Но започва да подрежда правилата, фигурите, целите  - на шахматната дъска и след като натрупа опит, започва да пренася този опит към живота.  И успехите от шахматната дъска се пренасят в живота и човек започва да се чувства все по-добре, защото самочувствието идва с успехите.

Успехът идва при хората, които полагат усилия, подчерта д-р Марков:

При тези, които са вдигнали ръце  - пациенти и семейства, като са си казали: "Това не се лекува, нищо няма да стане" -  при тях успех не идва. Успехът идва при търпеливите, упоритите, които полагат усилия и които вярват в успеха.

Една от темите на форума  -  за влиянието на шахмата върху обидчивостта, психиатърът коментира по-подробно, като обясни, че играта ни помага да  осмисляме и преживяваме по-конструктивно обидите:

Винаги ще има ситуации, в които ще се почувстваме обидени - но тогава можем да предприемем по-конструктивен подход, да локализираме проблема, да потърсим решения. Ако се чувстваме обидени от някой ход на даден човек, да поставим въпроса, да поискаме извинение, да поискаме пояснение -  това е конструктивният подход.  Неконструктивният подход е да ни падне настроението и самочувствието, да се почувстваме зле, да се затворим в себе си, да престанем да общуваме с този човек или с всички.  Това не е конструктивен подход, така че шахът ни помага да имаме конструктивен подход към проблема за обидчивостта и към всякакви други проблеми.


Планирано е създаване на професионална организация на шахматните терапевти, съобщи д-р Марков, като отбеляза, че  и у нас, и по света хората, които се занимават с шахматна терапия, са единици:

Във всяка една държава има по няколко души. В България сме двама./.../ вероятно някъде може да има още някой, който нещо  да прави, но идеята на тази професионална организация е да се създадат стандарти, да се създадат програми за обучение, каквито няма по света . Има двама автори от Филипините, които са написали една книга "Шахматна терапия", която се цитира по целия свят.  Има и един българин в Америка, щата Аризона, който е издал книга за обучение "Възпитание на характера чрез шах", на базата на логотерапията. Има и още няколко....Това са няколко книги по света, има и няколко дисертации, но литературата е много малко, програмите за обучение са много малко./.../Но се надяваме чрез тази организация, че може да поставим на научни основи всички проблеми по създаването на стандарти за подготовка и за прилагане на шахматната игра за решаване на практически проблеми
, обясни психиатърът.

Цялото интервю с д-р Емил Марков, който разказва, че шахматът може да е полезен и при лечението на заболяване като левкемията (като фактор в имунотерапията), чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна