Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид призова Пучдемон да не предприема необратими стъпки

Очаква се сепаратиският лидер да изнесе реч в парламента, в която може да обяви независимост на Каталуния от Испания

2
Парламентът на Каталуния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство предупреди лидера на Каталуния Карлес Пучдемон да не върши нищо необратимо. Довечера се очаква сепаратиският лидер да изнесе реч в парламента, в която може да обяви независимост на Каталуния от Испания.

Говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго отправи апела си преди очакваната тази вечер реч на Пучдемон:

Искам да помоля г-н Пучдемон да не предприема нищо необратимо, да не поема по път, от който няма връщане назад, да не обявява едностранно независимост и да се върне към законността.

Европа даде ясно да се разбере, че няма да приеме обявяване на независимост от страна на Каталуния, добави говорителят на испанското правителство, цитиран от АФПАгенцията припомня, че висши представители на ЕС предупредиха каталунските ръководители, че ако обяви независимост, испанската автономна област ще бъде изключена автоматично от Европейския съюз.

Испанското правителство, начело с премиера Мариано Рахой, заяви неколкократно, че референдумът е невалиден и произтичащо от него обявяване на независимост няма да има никаква стойност. Рахой предупреди също, че ако Каталуния обяви независимост под каквато и да било форма, той може да прекрати автономния статут на региона - мярка, която не е била прилагана в изключително децентрализираната парламентарна монархия от възстановяването на демокрацията през 1977 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени