Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Урок по Барок" пренася малчуганите в една епоха на изящество

Снимка: impressio.dir.bg

Прима балерината Маша Илиева гостува в "Радиокафе", за да ни разкаже повече за предстоящия балетен спектакъл за деца "Урок по Барок", който ще се играе на 15 октомври на малката сцена на Софийската опера и балет. Спектакълът пренася зрителите с музика, танци и костюми във времето на Барока в Европа и показва на малките почитатели на балета големия свят на Европейското изкуство.

Барокът е епохата с красивите костюми, епохата на краля-слънце Луи XIV, епохата, когато балетът става отделно изкуство. Постарали сме се всичко да изглежда много красиво, много пищно, обясни Маша Илиева.

Идеята за "Урок по Барок" идва миналата година, когато представлението се реализира за първи път с Бароков фестивален оркестър, когато присъстват и барокови инструменти. Тази година музикалният съпровод ще бъде от сеmтет на оркестър "Симфониета" - три цигулки, две виоли, контрабас и виолончело. На сцената излизат крал и кралица, има мултимедия, а кулминацията е в края на представлението, когато децата от публиката биват поканени за един урок, но не по барок, а по балет.

Маша Илиева добави, че в Софийската опера и балет работи по класическата балетна постановка "Корсар", която се ползва с огромна популярност в момента в цяла Европа. Премиерата ще бъде през ноември, но сподели, че в момента балетната подготовка е в най-тежката си част, т.нар. "черни репетиции."

Накрая говорихме и за едно важно събитие на родна сцена - на 16 октомври, в зала 1 на НДК ще видим една от световните звезди в балета Светлана Захарова, която ще танцува в "Жизел".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени