Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Решението на албанския парламент е исторически пробив за България

Снимка: БГНЕС

Исторически пробив за България. Така премиерът Бойко Борисов коментира решението на албанския парламент да признае българското малцинство: 

Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници, написа във Фейсбук Борисов, и увери, че България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел.
Въпросът за официалното признаване на българското малцинство в Албания беше повдигнат в телефонен разговор на Борисов с албанския премиер Еди Рама на 28 септември, както и от страна на вицепремиера Захариева по време на срещата й с президента Илир Мета в Тирана в края на месец юли и при последната й среща с албанския й колега Дитмир Бушати преди седмица в Солун.
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства гласувания Закон за защита на националните малцинства, с който правно се регламентира статута на албанските граждани с българско самосъзнание и признаването им като малцинство.Това се казва в превссъобщение на външното ни министерство.
Съществуването на българско малцинство в Албания е исторически факт. Официалното му признаване от албанската държава е знак за политическа зрялост и европейски подход на държавническо мислене, посочва министър Захариева. Тя отбелязва принципната позиция на България, че гарантирането и създаването на условия за упражняване на правата на малцинствата е един от ключовите показатели за готовността на Албания да започне преговори за членство в Европейския съюз.
С решението на албанския парламент се поправя голяма историческа несправедливост, коментира евродепутатът Андрей Ковачев, който активно работи за признаването на българското малцинство:
Една историческа справедливост се възстановява. След толкова десетилетия това е наистина исторически пробив за българската етническа общност в Албания. Благодарение на приятелството между двамата премиери Еди Рама и Бойко Борисов, благодарение на активната българска активна външна политика и благодарение на общата работа на евродепутати, депутати, министри, успяхме - разбира се, заедно с нашите приятели, колеги от парламента на Албания - да се случи това, което от десетилетия очакват много хора.
Албанският министър на външните работи Дитмир Бушати заяви, че този закон е ангажимент на Албания, който произтича от принадлежността на страната към международни институции и по-конкретно от членството й в Съвета на Европа и Рамковата конвенция на Съвета на Европа за малцинствата.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна