Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебют за ансамбъл ARTE на столична сцена тази вечер

Ансамбъл ARTE ще изнесе концерт тази вечер от 19.00 часа в Камерна зала "България" - дебютът им на софийска сцена. В програмата са два струнни квартета - този в до минор № 4, оп.18 от Лудвиг ван Бетовен и друг във фа мажор от Морис Равел.

Освен като квартет, ще ги чуем и като квинтет с Кларинетен квинтет в ла мажор KV 581 от Волфганг Амадеус Моцарт. Специален гост ще бъде именитият български кларинетист Борислав Йоцов, когото познаваме от многобройните му изпълнения и записи на произведения за кларинет и пиано, както и за кларинет и оркестър, много от които премиерни за България.
     
Цигуларката Кристина Хинова, една от музикантките в сегашния състав на ARTE, разказа пред Радио София, че една от необичайните идеи на концерта е да се сменят изпълнителите на цигулка по време на концерта, като очаква това да бъде нещо ново и интересно за публиката.

Ансамбъл ARTE е сформиран през 2010 година в Международния Институт по Камерна музика “Reina Sofia” (Мадрид), под ръководството на проф. Гюнтер Пихлер (от небезизвестния Alban Berg Quartet). Съставът получава редица награди в престижни международни конкурси, сред които са „Paper de Musica-Capellades“ (Барселона, 2013) и „Надежди, Таланти, Майстори“ (Добрич/Албена, 2012). Концертират в Италия, Испания, Швейцария, Австрия и Германия и имат записи за "спанското национално радио и Българската национална телевизия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени