Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Пучдемон: Нека привържениците на независимостта на Каталуния да участват с единна листа на вота на 21 декември

Според най-новите проучвания на общественото мнение сепаратистките партии ще спечелят мнозинство, ако се явят заедно на предсрочните регионални избори

| обновено на 04.11.17 в 19:18
Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, срещу когото е издадена европейска заповед за арест, може да бъде задържан утре или в понеделник, заяви белгийски прокурор, цитиран от агенция Ройтерс. Съдебната процедура за принудитеното му връщане в Испания обаче може да отнеме до три месеца.
Не бързаме. Той даде да се разбере, че ще съдейства на правосъдието и нямаме основания да смятаме, че ще избяга, заяви прокурор Ерик ван дер Сипт.

По-рано днес белгийската федерална прокуратура оповести, че проучва европейската заповед за арест, издадена от испанския съд, след като Пучдемон отказа да се яви на разпит за действията си по отцепване на Каталуния от Испания. Испанските съдебни органи поставиха  и осем от членовете на сваленото от Мадрид каталунско регионално правителството под стража заради декларацията, с която областта беше обявена за независима. 

Пред белгийската телевизия Карлес Пучдемон отново заяви, че е готов да сътрудничи на правосъдието:
Няма да бягам от правосъдието, ще се явя пред съдебните власти, но пред истинските съдебни власти - испанските са политизирани. Вече казах на адвокатите ми да заявят, че съм на разположение на белгийското правосъдие и съм изцяло готов да му сътруднича. 

Възнамерявам да се кандидатирам за свиканите от испанското правителство на 21 декември предсрочни избори за регионалния парламент на Каталуния, заяви още каталунецът. Той публикува в Туитър призив към привържениците на независимостта на Каталуния да се обединят за участие в регионалните избори: Време е всички демократи да се обединят - за Каталуния, за свободата на политическите затворници и за републиката, написа лидерът.  Той вече даде заявка, че може да води предизборната си кампания от Белгия. 

Броени часове след призива на Карлес Пучдемон онлайн петицията за единство на сепаратистите набъбна от 2 000 на 40 000 подписа. Говорител на крайната левица в Каталуния също даде знак, че ще търси „обща стратегия“ с партията на Пучдемон. Според допитване от тази седмица двете формации ще съберат мнозинство в регионалния парламент, въпреки че испанското правителство свика регионалните изборите през декември с надеждата да сложи край на кризата.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна