Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: Очевидно БСП се възползва от слабостите в стила на правене на политика на ГЕРБ

Александър Йорданов: Решението на Димитър Главчев да подаде оставка е сериозна грешка

Петър Чолаков: Персоналните промени са част от стила на Бойко Борисов

| обновено на 17.11.17 в 15:16
Александър Йорданов
Снимка: БГНЕС

Решението на Димитър Главчев да подаде оставка е сериозна политическа грешка, която е както негова лична, така и на партия ГЕРБ. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание:
Лично аз не доумявам как може лидер на една партия да не защити председателя на парламента, а да го предаде с думите: "Решавай сам“. Мисля, че в случая не Главчев, а Борисова е този, който отстъпи пред БСП, воден от съображения, които според мен няма да узнаем, но тези съображения нямат нищо общо с парламентаризма. Лидерът на всяка партия е депутат, равен с всички останали народни представители. Господин Главчев постъпи според правилника, а отстраняването на председател на НС и искането на неговата оставка е действие, което не може да се извършва по хрумването на една група народни представители, освен ако този председател не е извършил тежко престъпление или държавна измяна. Това се казва включително в правилника на НС, а така е и по Конституция. Няма как едни народни представители да решават, че първият човек в държавата трябва да бъде отстраняван, защото председателят на парламента е първият наравно с президента. Правилникът му дава правото да отнеме думата, още повече, че Корнелия Нинова в този момент нападаше министър-председателя на България. Тя нападаше Бойко Борисов. В момента се отива към деморализация на българското общество чрез деморализация на поведението в парламента.

Петър Чолаков

Още вчера, като чух думите на Борисов, че господин Главчев си е изпуснал нервите, стана ясно, че ще има рокади на председателския пост на НС. Това посочи пред "Хоризонт" политологът Петър Чолаков:

Дали господин Главчев е бил помолен да си подаде оставката или самият той е решил да го направи в името на националния интерес, както каза господин Цветан Цветанов, това няма никакво значение. Аз не бих драматизирал до такава степен, че това е такава голяма победа на БСП, защото в крайна сметка новият председател на НС е Цвета Караянчева, която отново е от ГЕРБ. Просто една фигура е сменена с друга. Тези персонални промени са част от стила на Бойко Борисов.

ГЕРБ и лидерът Бойко Борисов отиграха донякъде успешно създалата се крайно неприятна ситуация за тях – искането за оставка на председателя на парламента в навечерието на европредседателството и броени дни преди посещението на шефа на ЕП Антонио Таяни, който трябва да държи реч пред НС. Това заяви доцент Иво Инджов, експерт по политически комуникации: Доц. Иво Инджов

Очевидно БСП се възползва от слабостите в стила на правене на политика на ГЕРБ и много удачно атакува политическия си противник. Оставката на господин Главчев беше предшествана от оставката на министъра на здравеопазването. Там БСП нямат водещата роля, но натрупват оставки. Създава се впечатление за нестабилност на управлението.

Цялото интервю с доцент Иво Инджов, Петър Чолаков и Александър Йорданов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна