Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Руменов: Няма спор в обществото, че паметниците на културата трябва да се съхраняват

| обновено на 27.12.17 в 15:07

Това, което се случи, е изцяло в стила на властта – по време на един от най-големите празници да се начене едно безумно действие. А това е една от немногото останали сгради, макар и малки, но емблематични за епохата си. Това посочи в предаването ни "12+4" художникът Владо Руменов по повод вчерашния опит с багер да бъде разрушена двуетажната къща, някога собственост на генерал Рачо Петров и намираща се на ъгъла на ул. "Георги Бенковски" и бул. "Княз Ал. Дондуков" в столицата.

Това е един засукан казус, тъй като, от една страна, тази сграда е частна собственост, като все още тя не е изяснена юридически и собственикът не може да бъде в пълно владение на този имот. 
От друга страна – самата къща не е паметник на културата, а се води историческа сграда, което също е някаква форма на превенция, а от трета страна, е част от архитектурен комплекс, който е паметник на културата, обясни художникът, както и подчерта, че няма как Столичната община да не е знаела тези подробности. 
Руменов не скри и приятната изненада за него, както и за всички ангажирани с казуса, от акта на Министерството на културата – да спре разрушаването "до изясняване на случая".

Мисля, че няма спор в обществото, че тези неща, тези паметници на културата трябва да се запазят, добави художникът.

Подробности, както и каква беше 2017-а година за твореца, който стои зад ретроспективната изложба "Пътеката, поглед назад", а също и цялото интервю с него – можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени