Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското военно разузнаване отбеляза 110-ата си годишнина

Лого на служба "Военна информация", насредник на българското военно разузнаване, създадено с указ на княз Фердинанд, влязъл в сила на 12 януари 1908 г.

С тържествено събрание служба „Военна информация“ отбеляза 110-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Началникът на отбраната ген.-л-т Андрей Боцев и зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов положиха венци пред паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военни разузнавачи. По повод годишнината за постигнати отлични резултати военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от името на министъра на отбраната и от началника на отбраната.

110 години е много сериозна възраст на нашето военно разузнаване и през всичките тези години то достойно е отговаряло на изискването да служи вярно, честно и предано на нашето Отечество. Ако Българската армия няма загубена битка, то заслугата за това е и на военното ни разузнаване, каза зам.-министър Запрянов. “Вашите оценки по актуалните теми напълно съвпадат с тези на нашите партньори от НАТО и ЕС“, добави той и пожела на присъстващите да бъдат все така точни и прецизни в работата си.

Вашата служба е една от най-ценените във въоръжените сили на България, заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Боцев. Вашите предци са показали на какво са способни, Вие също вървите успешно по техните стъпки, допълни той.

Директорът на служба „Военна информация“ бригаден генерал Светослав Даскалов поздрави личния състав с думите: През всичките тези 110 години военното разузнаване е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание. Изминалите 110 години са го доказали по убедителен и безспорен начин, за това имаме повод за професионално самочувствие. Мисля че и очакванията на всички, които вземат стратегически за България решения са за едно модерно военно разузнаване.

Ген. Даскалов посочи, че основният приоритет на службата ще продължи да бъде борбата с международния тероризъм в разнообразните му проявления, както и изпълнението на задачи в интерес на сигурността на български военнослужещи и обекти зад граница.

Служба „Военна информация“ започна честванията за 110-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване с кръгла маса, посветена на издаването на том I на книгата „История на българското военно разузнаване“. Събитието под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов се проведе на 9 януари във Военната академия „Г. С. Раковски“. Представеният труд е резултат от научно изследване на екип от военни историци - доц. д-р Станчо Станчев, доц. д-р Румен Николов и проф. д-р Йордан Баев, и служба „Военна информация“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна