Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия 2018 - Пазарджик

БНР Новини
Веско Пантелеев-Ешкенази
Снимка: БГНЕС

Всяка година с рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров започва международният фестивал „Зимни музикални вечери”, носещи името на проф. Иван Спасов. Това ще бъде 43-то издание на фестивала. От 13 години главен художествен ръководител на фестивала е диригентът Григор Паликаров. Фестивалът е в малък формат още от тогава и успяхме да го запазим такъв. Финансирането е осигурено над 85% от общината.
Едно от важните неща, които интересуват публиката, е откриването. Когато успея да осигуря едно голямо име, започвам да изграждам останалите концерти - казва Паликаров. Освен това в първия концерт винаги се включва и едно неизпълнявано в града произведение - сега това ще е увертюра, скерцо и финал на Роберт Шуман.
Винаги задължително е в някой от концертите да присъстват и творби на патрона на фестивала. Тази година това ще се случи във втората вечер, когато пианистите Георги Василев и Емануил Иванов ще си разделят концерта и ще изпълнят по една творба. Двете момчета са от Пазарджик и са лауреати на конкурса „Панчо Владигеров”.
Кое е голямото име, което ще открие фестивала? Тази година това е цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, който ще изпълни концерта на Феликс Менделсон. Той вече е бил в Пазарджик с проекта „Танго” заедно с пианиста Людмил Ангелов, но за първи път ще свири с пазарджишкия оркестър.
Какво още разказа Григор Паликаров за подготовката на и за продължаващия сезон на състава чуйте в звуковия файл.
Това за мен е много важно, защото всички ние, които правим много извън страната, трябва да се връщаме и да свирим за публиката си тук, и също да подкрепяме по този начин симфоничните оркестри, които все още съществуват в България, и трябва да съществуват. Така че за мен това е една кауза и за нея се боря дълго време - каза Веско Пантелеев-Ешкенази. Този сезон често изпълнява концерта на Менделсон. Свирил го е в Южна Корея, под диригентството на Юлиян Ковачев, ще го изпълни в Холандия и в София на 30 юни заедно с Концертгебау оркестър, Амстердам. Този концерт е част от голямото турне на този прочут състав, в което свирят във всички 28 държави от Европейския съюз.  
Къде са били и къде ще бъдат може да научите от звуковия файл.









Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна