Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: В Европа има само две леви партии във възход - БСП и португалската левица

Екопротестите се нуждаят от политическа легитимация, смята социологът

Разприте за исторически събития ще престанат, когато денят за възпоменание обедини в себе си почитането на паметта на жертвите на всички политически режими. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" социологът Юрий АслановИсторията е една и трябва да се изучава, каквато и да е тя, в това число и комунистическия период, подчерта той по повод политическите спорове за изучаването на периода на комунизма в училище:

След Освобождението досега, разбира се, не само през комунистическия период, българи са загинали, убити са от българи близо половин милион души общо. Естествено, това не са жертви само на един политически режим, а на няколко, на няколко етапа. И ще наблюдаваме такава, може би, неприятна за ухото и окото разправия, докато българите не се обединят в това, че паметта трябва да се уважава - на всички загинали и убити по политически причини.

В Европа в момента има само две леви партии във възход – БСП и португалската левица. Всички други леви партии като че ли са в миманса, коментира Асланов:

И това си има своето обяснение просто, защото те изоставиха здравия разум. От поне десетилетие, даже и повече, аз не си спомням да са разглеждали класически леви въпроси като трудови права, като борба с монополи и картели и т.н.

Проблемът на Корнелия Нинова е да обедини партийния елит и да спре вътрешнопартийните войни от една страна, от друга страна – да излезе на широк терен, близък до желанията и настроенията на мнозинството български граждани, не така тясно в полето на интересите на т.нар. вътрешнопартиен елит, който в годините преди нейния избор като лидер почти доведе до голословно присъствието на БСП в политическия живот. От година и половина насам виждаме, че БСП е в подем - върна се на терена като една от двете основни партии. Може не на всички да се харесва това – дори в самата партия, но истината е, че нейното лидерство донесе енергия на БСП и БСП отново е първостепенен политически фактор, а не треторазрядна партия, в каквато се беше превърнала.

Засягайки друга спорна тема - БСП и Истанбулската конвенция, социологът отбеляза, че БСП е заела позиция, близка до мнението на мнозинството от гражданите, а общественото мнение по думите му е 3:1 в полза на противниците на Конвенцията:

В обяснителния доклад към Истанбулската конвенция има огромен подтекст - той няма правна сила, но издава подтекст или бъдещи намерения, където се говори за политическо признаване на бежанци, преследвани заради сексуална ориентация и прочее – неща, които изискват допълнителен дебат.

Ако голяма политическа сила припознае екологичната кауза, това може да се превърне в унищожителна за всяка власт вълна, каза още Асланов, визирайки екопротестите:

Българската природа, която е на всички нас, е подложена на уникално разграбване и унищожение през последните години, и наистина тези интереси, които движат този процес са много мощни, много близки до властта, до всяка власт - нещо, което обезсилва т.нар. екопротести, защото те се нуждаят от много силна политическа легитимация. Разбира се, има политически сили, които ги подкрепят, но те не са от първостепенно естество. В момента, в който голяма политическа партия припознае тази екологична кауза, това ще се превърне в много мощна вълна, унищожителна за всяка една власт. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени