Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Ангелов с две литературни премиери в „Артефир”

Боян Ангелов
Снимка: sbp.bg

Боян Ангелов има втори мандат като председател на Съюза на българските писатели. Роден е през 1955 г. в Панагюрище. Завършва философия и българска филология в Софийския университет. Печели аспирантура в Института за философски изследвания при БАН и през 1992 г. получава научната и образователна степен „доктор”. След това завършва антропософска педагогика и социална психология в Швейцария, където живее няколко години и специализира в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическа психология.
Работил е в БНР, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Бил е главен редактор и издател на списание „Читалище“ и зам.-председател на Съюза на народните читалища.
Лауреат е на националните литературни награди „Захарий Стоянов“,”Никола Фурнаджиев”, „Слав Хр.Караславов” и др.
Има издадени 25 книги, превеждан е на много езици.
От края на 2012 година Боян Ангелов е директор на издателство „Български писател“, а от 2014 г. - и председател на Съюза на българските писатели.
Наскоро излезе поетичната му книга "Сянката на хоругвите". Авторът ѝ представи в „Артефир” и годишния сборник на СБП „Поети, 2016”,чийто редактор е. Сборникът излиза в едно от най-старите ни некомерсиални издателства „Български писател”, което през декември навърши 70 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени