Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предупреди за възможни ответни мерки срещу налагането на мита в САЩ на вноса на стомана и на алуминий

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви в петък, че ако плановете на САЩ за налагането на вносни мита за стомана и алуминий са насочени към Европа, това ще бъде "дълбоко несправедливо" и може да доведе до евентуални ответни мерки от страна на ЕС, съобщава агенция Ройтерс.

"ЕС ще обсъди поставянето на въпроса пред Световната търговска организация, както и евентуални ответни предпазни мерки", подчерта Малмстрьом. "Трябва да сме много внимателни при използването на термина търговска война, но определено не е добро това, което се случи вчера", каза тя.

Германското министерство на икономиката пък предупреди че подобни митнически тарифи от страна на САЩ биха довели до влошаване на световната търговия.

Повод за тези притеснения даде снощното изявление на американския президент Доналд Тръмп, че през следващата седмица ще бъдат въведени официално мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ.

Германският външен министър Зигмар Гейбриел също призова за "решителен" отговор от страна на Европейския съюз на намерението на Белия дом да наложи високи мита за вноса на стомана и на алуминий.

"ЕС трябва да отговори решително на наказателните мита на САЩ, които заплашват хиляди работни места в Европа", посочи Габриел пред вестник Die Welt и подчерта, че "няма съмнение, че Вашингтон ще получи отговор от страна на Брюксел".

Според него немските и европейските производители "не упражняват нелоялна конкуренция посредством дъмпингови цени", като в същото време настоява президентът Доналд Тръмп да "преосмисли предложението си".

"Въпреки това САЩ и ЕС трябва да направят всичко възможно, за да бъде избегната международна търговска война", добави той пред немското издание.

Агенция Франс прес припомня, че веднага след вчерашната информация от Белия Дом, шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС ще представи "съвместими със Световната търговска организация контрамерки срещу САЩ за ребалансиране на създалата се ситуация".

Силно критична е и германската индустриална федерация BDI. В изявление на нейния президент Дитер Кепф се посочва, че "индустриалната федерация подкрепя ЕС в плановете му да предложи подходящ отговор". И той обаче предупреди, че залогът е твърде голям, за да се рискува с евентуална търговска война.

Франс прес цитира и ръководителят на немската търговска камара DIHK Мартин Ванслебен, който предупреди, че предложението на Доналд Тръмп "може да разтърси цялата световна търговска система ", но призова ЕС да работи с други държави и да предложи само "пропорционален "отговор в рамките на Световната търговска организация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна