Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карни от АЦБ: Криптовалутите се провалят като парично средство, трябва да бъдат подложени на по-строга регулация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Криптовалутите се провалят като парично средство и трябва да бъдат изправени пред по-строга регулация, заяви в петък управителят на Английската централна банка Марк Карни.

Според него е дошло времето цифровите валути и борсите, където се търгуват, да имат същите регулаторни стандарти, като останалата част от финансовия сектор.

"Да бъдеш част от финансовата система носи огромни привилегии, но заедно с това и огромни отговорности", посочи Марк Карни в своя реч на студентска конференция в Единбург, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

"Според мен подлагането на борсите за дигитални валути на същите строги стандарти като тези, при които се осъществява търговията с ценни книжа, би адресирало до голяма степен въпроса с регулаторния подход", добави той.

Неговите забележки идват в момент, когато регулаторните органи в световен мащаб засилват контрола и надзора над търговията с криптовалути. Така например Комисията за ценни книжа и фондови борси в САЩ издаде десетки призовки и искания за информация до технологични компании и консултанти, участващи в процедуритe за т.нар. "Първоначално предлагане на криптовалути" (ICO - initial coin offering), съобщи ден по-рано "Уолстрийт Джърнъл".

Шефът на АЦБ, който е и ръководител на Съвета за финансова стабилност (FSB) - глобална регулаторна работна група, също така посочи, че регулацията на пазарите за дигитални валути е необходима за борбата с прането на пари и с други незаконни дейности, както и за защита на дребните инвеститори. Трябва да се има предвид, че се очаква по-късно този месец FSB да публикува доклад за криптовалутите, който е поръчан от лидерите на най-големите световни икономики.

Марк Карни отбеляза, че криптовалутите използват интересна технология, включваща записване на осъществяваните транзакции между отделните потребителите. Той обаче подчерта, че дигиталните валути се провалят като парично средство, имайки предвид огромните по размер колебания на техните цени и ограничената им заменяемост за стоки и услуги.

Според него призивите към централните банки да заемат технологията за търговия с криптовалути и да започнат да издават свои собствени цифрови валути, които да заменят реалните парични средства и банковите депозити, са доста преждевременни.

"Истинска, широко достъпна цифрова валута на дадена централна банка не изглежда като добра перспектива в близкото бъдеще", отбеляза шефът на АЦБ.

Марк Карни смята, че т.нар. "блокчейн технология", която поддържа търговията на биткойни, има все още недостатъци и остава под въпрос дали централните банки не трябва да играят още по-голяма роля във финансовата система.

Междувременно водещата криптовалута се търгува относително стабилно малко под психологическото ниво от 11000 долара, след като в рамките на вчерашната търговия нарасна с около 4 на сто, а по-рано днес поскъпна за кратко към 11166 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени