Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Русия поставя знак на равенство между САЩ и НАТО, когато коментира военни ресурси

Проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

Русия поставя знак на равенство между САЩ и НАТО, когато коментира военни ресурси и военни действия, заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" професор Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения.

„Можем да приемем, че в момента отговорът на Владимир Путин по отношение на засилващата се ескалация, както в реториката, така и във военната техника и във финансовия ресурс, е САЩ. Но винаги е прикрепено и НАТО. Така че можем да коментираме, че става въпрос за глобално предизвикателство, а не за конкретика в контекста на континента или държавата“, каза проф. Дюлгерова.

Тя коментира и реакцията на САЩ след обръщението на руския президент пред парламента в четвъртък:

„Реакцията на САЩ по отношение на речта на Владимир Путин е изцяло негативна и много нервна. Факт е, че започна предсказуемата поредица от обвинения за нарушения на договора от 1987 г. за ракетите със среден обсег. В речта си Путин констатира, че едностранното излизане на САЩ от договора за ПРО (Договор за противоракетната отбрана от 1972 г. - б.р.), което предизвиква и предполага развитие в много посоки на военната промишленост на Русия“.

Цялото интервю с проф. Нина Дюлгерова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна