Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновски прокурори преподават уроци срещу агресията и престъпността

Снимка: Здравка Маслянкова


Над 1300 ученици от трети и четвърти клас от община Велико Търново участваха в уроци срещу агресията и престъпността, организирани от Апелативната прокуратура в старата столица.  По собствен образователен проект четирима прокурори разясняват на децата от началния курс какво означава да нарушиш закона.

На един от уроците с третокласниците в основното училище  „Д-р Петър Берон“ в Дебелец беше и кореспондентът на БНР в региона на Велико Търново Здравка Маслянкова. 

Важна роля в откритите уроци, в които прокурорите се превръщат в преподаватели, имат приказните герои,  които помагат на децата да бъдат обяснени по разбираем начин различните видове престъпления и най-важното – как малчуганите да се предпазят и как да реагират, ако попаднат в рискова ситуация. Прокурор Румяна Ирманова обясни, че инициативата тръгнала от дните на отворени врати:

"Представям прокурорската професия като облека тога. Децата се впечатляват от това, много им харесва, впечатляват се и искат и те да я облекат. Включили сме анимационни герои, свързваме ги с различни престъпни дейности, които могат да срещнат в своя живот децата. 

Като Аладин например, който е един малък, симпатичен крадец, Пинокио, който бяга от вкъщи и прави куп пакости с приятели хулигани, Пепеляшка, която е жертва на домашно насилие и на тормоз от страна на своите близки, Снежанка, която преживява опит за убийство. Навлизайки в детските приказки, ние вадим житейски поуки".  


Прокурорските уроци с малките ученици са минали през одобрението на училищните психолози, за да бъдат адаптирани към децата. Образователният проект на Апелативна прокуратура Велико Търново има одобрението и от Регионалното управление на образованието. 

Повече по темата ще научите от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна