Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел и Марияне Тисен създават работна група за отражението на дигитализацията върху пазара на труда

Еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика Мария Габриел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама еврокомисари работят съвместно по създаването на работна група, която ще следи отражението на дигитализацията върху пазара на труда. Това стана ясно на конференцията, посветена на бъдещето на труда. Това са еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика Мария Габриел и колегата ѝ по социалната политика Марияне Тисен. Два милиона нови работни места са разкрити през последните години в IT сектора, но въпреки това има огромен недостиг на специалисти, посочи Мария Габриел:

"Има необходимост от 350 хил. IT специалисти в Европа. След 2020 година, те ще бъдат 500 хиляди. Това ни свързва с темата за модернизиране на системите на образование. Днес цифрите са плашещи. 80 млн. европееца никога не са използвали интернет. След 2020 година 90% от работните места ще изискват такива основни цифрови умения." 

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди, че дигиталните малцинства могат да предизвикат социални конфликти:
"Ние ще имаме едно мнозинство, по всяка вероятност, което е в мрежата и едно малцинство, което е извън мрежата. Към момента това е само технологичен проблем. Има потенциал обаче утре да се превърне в социален".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна