Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща стабилизация на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през април

През април икономическото и бизнес доверието в еврозоната стабилизира изненадващо на нивото от предходния месец в резултат на слабо подобрение на доверието в промишления сектор и добър отскок на потребителското доверие при негово понижение в сферата на услугите, в строителството и при търговията на дребно.

Според последно проучване на Европейската комисия индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, остана през април на нивото от март от 112,7 пункта (слаба възходяща ревизия от 112,6 пункта), докато очакванията на финансовите пазари бяха за поредно негово понижение от началото на годината към ниво от 112,0 пункта. По този начин индексът стабилизира в най-ниското ниво от август септември 2017 година и продължава да се задържа под неговия многогодишен връх от 115,3 пункта, достигнат през декември 2017 година (най-високо ниво от октомври 2000 година насам).

Европейската комисия регистрира силно подобрение на бизнес доверието в две от петте водещи икономики от региона – в Испания (повишение с 1,6 пункта) и във Франция (с 1,1%), стабилизация в Германия (0,0 пункта), слабо понижение в Италия (с 0,4 пункта) и по-силен спад в Холандия (понижение с 2,3 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се понижи слабо през април до 1,35 пункта от 1,44 пункта през март и след като през декември 2017-а достигна връх от 1,60 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам). Това също представлява най-ниското ниво на бизнес климат индекса от август 2017 година насам.

Последното проучване на Европейската комисия отчита известно подобрение на доверието в индустриалния и промишлен сектор до 7,1 от 7,0 пункта през март и спрямо 9,1 пункта през януари (най-високо ниво от 1985 година насам), докато съответния индекс в сферата на услугите се понижи до 14,9 от 15,9 пункта, в строителството – до 4,5 от 5,2 пункта, а при търговията на дребно беше отчетено рязко влошаване до -0,6 пункта от 0,7 пункта през март.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната пък нарасна през април до 0,4 пункта от 0,1 пункта месец по-рано, потвърждавайки предварителната оценка на Европейската комисия, но въпреки това остава под януарския връх от 1,4 пункта (най-високо ниво от началото на 2001 година насам).

Изненадващата стабилизация на бизнес и икономическото доверие в еврозоната през април е сякаш първи сигнал, че слабостта от началото на годината може би се е дължала само на временни фактори, а не представлява по-трайна негативна тенденция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна