Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни големият художник и общественик акад. Светлин Русев

Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си

4
Снимка: БГНЕС

На 84-годишна възраст почина един от най-изявените български творци на XX и XXI век - академик Светлин Русев.

В последното си интервю за Българското национално радио (БНР), дадено миналия месец, той сподели тревога от преобърнатата ценностна система на човечеството, но и надежда, че човешкото ще бъде запазено.

„Все пак човешкото в човека, най-общо казано - взаимоотношенията, любовта, обичта, това са неща, които трудно може да изчезнат и в този смисъл, и друг път съм споменавал, че имам чувството, че човечеството е обречено да оцелее“, сподели на 10 април тази година Светлин Русев в интервю на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров.

В руската столица художникът беше подредил изложба с 50 свои живописни творби, рисувани в последните 30 години.

„България загуби един от мъдреците си“ - написа премиерът Бойко Борисов до семейството и близките на Светлин Русев. „Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не ѝ даваха да заспи. Той беше голям и ще остане голям“, добавя Борисов.

„Сигурна съм, че всички ценители на таланта и възхитителното му майсторство ще съхранят искреното си уважение към приноса на Светлин Русев за развитието на българското изобразително изкуство“, посочи председателят на парламента Цвета Караянчева в съболезнованията си.

Академик Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат от групата на БСП.

Поклон пред вечната му памет!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна