Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се прощава с бележития художник и общественик Светлин Русев

| обновено на 30.05.18 в 15:40
Снимка: Ани Петрова

Близки, приятели и почитатели на академик Светлин Русев се събраха в Националната галерия "Квадрат 500" в столицата, за да се поклонят пред  големия български художник и общественик.

Един от най-големите дарители у нас, оставил на родния си Плевен над 400 творби от български и световни имена, които са изложени в галерия "Дарение – Колекция Светлин Русев". Много хора в родния му Плевен му отдадоха почит и писаха в специална книга в галерията. Директорът ѝ Мария Мескин каза:

"Едно от най-големите дарения на 20-и век, българско и световно изкуство. Имена като Роден, Дега, Реноар, Пикасо, Салвадор Дали, Шагал. Празник беше всяко идване на Светлин Русев в любимата му колекция. Той показваше на обикновените хора, че те са важни, че всеки под слънцето има свое място и той е значим на това своя място. Аз имам чувството, че той живееше извън законите на природата, ако имаше денонощието 25 часа, той би ги работил".

Сред дошлите на поклонението бе и председателят на медийната комисия в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

„Много съм малък аз да казвам думи за Светлин, защото самият той е много голяма фигура, а в последните години станахме много близки приятели. Много ми е помагал. Светла му памет! Не му казвам сбогом, защото аз се надявам, че той ще се върне във времето. Все повече ще имаме, не ще имаме, няма да можем да живеем без тази мярка, която ни остави“. 

Репортажа на Латинка Светозарова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна