"Продуктите, които се пускат на пазара, са безопасни само при очакваната им употребата съгласно указанията, дадени от производителя. Продукти, които се изготвят в домашни условия при смесване на различни вещества, не могат да бъдат считани за безопасни.
Радостно е, че децата проявяват интерес към експериментални науки, като химия, физика и биология, защото в природните науки експериментът е най-важното нещо и в българското училище доста време експериментът беше пренебрегван и избутван встрани". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Адриана Тафрова, преподавател в Химическия факултет към Софийския университет:
"Сега с новите програми и новите държавни образователни стандарти се дава един акцент върху експеримента и изглежда, че интересът на децата към тези науки би могъл да се възвърне, но наистина самостоятелното правене на опити крие много рискове и много опасности. Прави са от Министерство на здравеопазването да отправят предупреждение, защото децата са любознателни и любопитни, искат да изпробват различни неща, но дори и най-безопасните продукти, които се намират в кухнята на всеки дом, понякога крият рискове. Тук е ролята на учителя, на първо място, да напомня на учениците, че е много важно да се спазват правилата за безопасност. Тези правила за безопасност ги има във всеки от учебниците по природни науки и те не са някакви формални директиви, а наистина е много важно да се спазват".
Цялото интервю с проф. Адриана Тафрова можете да чуете от звуковия файл.