Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е споделил пред свои съветници, че иска оттегляне на САЩ от Световната търговска организация

Според информация на уебсайта Axios, Доналд Тръмп е казал на висши служители в Белия дом, че иска да оттегли САЩ от Световната търговска организация и че той е останал непоклатим в тази си идея въпреки аргументите, че в миналото Съединените щати са имали полза от членството в СТО.

Президентът Тръмп е заявил многократно пред своите съветници, че иска да изтегли САЩ от СТО - действие, което би довело до безпорядък в световната търговия, съобщиха за Axios неназовани лица, участвали в тези разговори.

"Той заплаши над 100 пъти, че САЩ трябва да се оттегли от Световната търговска организация. Това тотално ще дискредитира нашата страна", посочи пред Axios източник, който е обсъждал темата с Тръмп. Източникът от Белия дом също така добави, че американският президент е заявявал често на своите съветници: "Винаги сме били прецаквани от СТО. Не знам защо сме в Световната търговска организация. СТО е замислена от останалия свят, за да прецака Съединените щати".

Трябва да се има предвид, че ако Съединените щати действително се оттеглят от СТО, това ще доведе до още по-голяма бъркотия в световната търговия, отколкото настоящите проблеми с митническите тарифи.

Добрата новина за световната търговия и за глобалните инвеститори е, че подобно нещо е малко вероятно да се случи, тъй като според американското законодателство евентуално оттегляне на САЩ от Световната търговска организация изисква акт на Конгреса. Доналд Тръмп би срещнал съществени пречки в опитите да намери подкрепа от Конгреса на САЩ за едно подобно решение.

Междувременно финансовият министър Стивън Мнучин заяви пред телевизия Fox Business Network, че историята за желанието на Тръмп да напусне СТО е неверна. Tой допълни, че информацията на Axios е била преувеличена.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна