Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство пътешественици изкачи Килиманджаро

Снимка: https://www.ambotis.bg

"Ако можеш да стигнеш до един връх за 15 минути, усещането няма да е същото. Ако си се мъчил седем дни, удоволствието е по-голямо." Това сподели в предаването "12+3" Живко Венков, който с цялото си семейство изкачи връх Килиманджаро на едноименната най-висока планина в Африка.

Живко и Ралица Венкови от Варна живеят в графство Кент, Великобритания. Живко работи в морска фирма в Лондон, а Ралица е счетоводител. Общото им хоби са пътешествията. Опитват се да запалят искрата и у децата си. При последното приключение на цялото семейство - Килиманджаро, прекарали седем дни в малка палатка. Избрали по-дългия маршрут, за да се аклиматизират по-добре. И гледката на финала си струвала. "Облаците бяха под нас, небето беше чисто", спомня си Живко. "За мен беше феноменална гледка, една от най-красивите, които съм виждала. Може би защото ни костваше толкова голямо усилие да се качим", допълва го Ралица и обяснява, че пътешествията са се превърнали в тяхна обща мечта:

"И двамата сме пътешественици по душа. И двамата много бързо разбрахме, че това е нашето хоби. Не умеем нищо друго – да рисуваме, да пеем…“

Обиколили са почти всички места в Европа и вече предпочитат пътешествия извън нея. Ралица безкрайно харесва Азия. Идеята за Килиманджаро обаче била на Живко. Сега планират да посетят Япония.

Преди време фирмата на Живко направила офис в Дания и се налагало всяка седмица той да пътува до там, за да обучава местни екипи. Така децата им от малки свикнали да живеят на път:

"Нашата идея е да им покажем от малки, че животът не е лесен, да не се отказват, да видят как живеят децата в Африка, да не си мислят, че е нормално да имаш айфон, телевизор и всичките тези неща. Това трябва да ги направи по-добри и по-земни." 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени