Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебната система, Митьо Очите и шумът в курортите през погледа на жители в Бургаско

Снимка: БГНЕС

"Съдебната система в България не функционира. Тя обслужва интересите на хората с парите - това са хората, които дърпат конците и това го знае всеки." Така говорят по обед в селския парламент в бургаското село Съдиево. "Изпадал съм в ситуации, в които виждам, че самата държава и съдебна система не може с нищо да ми помогне", допълва жителят на Съдиево. 

Събралите се мъже не вярват, че някой може да пребори корупцията. Казват, че е голяма: "Създават органи за борба с корупцията, но до там. Всеки може да създаде нещо и да не функционира. И аз мога да сложа тук още една маса, но никой няма да седне на нея." "Създадоха органи, добре. Но кого задържаха, кого хванаха", питат се в Съдиево, чието име идва от кадия - съдия. На хълм край селото намерили останки от турски затвори. Смятало се, че там имало действащ кадия. 

"Всичките гледат който има пари, всичките са към тях, защитават ги тлъсти адвокати. Митьо Очите ще го защитават 20 човека. Правата щели да му вземат. Какви права има той? Тормози цялото Черноморие. Отива и ги изнудва", казват още в селото. 

Съдиево няма излаз на море. В Бургаско обаче с интерес следят акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в заведенията:

„Одобрявам акциите, но не е нормално да се затварят заведения“, „На който му е висок звукът, да ходи някъде другаде – на по-тихо“, „Не подкрепям подобни акции. Това все пак е курорт. Лятото трябва да има музика. Всичко е корупция. На определени хора им се правят забележки, другите си развяват знамето. Всичко е пиар. Хората да кажат: „Ето, взимат мерки.“ Но това е от ден до пладне", „Слънчев бряг стана отвратителен. Редно е да има такива акции“, споделят жители на Бургас.

Както през всеки летен сезон, има много недоволни от малкото плажна ивица за свободно плажуване: "Плажни чадъри, неупотребявани от никого, а пък другите се чудим къде... Скъпо излиза един чадър, тази година много скъпо са ги направили - 10 лева чадър, 10 лева шезлонг."

"Препоръката ми е да се мине на такъв режим на регулация Градският транспорт в Созопол, че да не минават автомобили навсякъде, през целия град. Нещо като центъра на Барселона - или само обществен транспорт, или електромобили, нещо от този род. Защото това стълпотворение от автомобили замърсява въздуха, затруднява движението на хората, и освен това, движението на автомобили е пълен хаос", споделя впечатленията си руски турист.

Още щрихи от живота по южното Черноморие в разгара на сезона слушайте в звуковите файлове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна