Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията предлага да не се сменя часовото време

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще препоръча на членките на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време, заяви днес шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер пред германската телевизия Цет Де Еф, предаде Франс прес.

„Извършихме проучване, милиони отговориха и смятаме, че в бъдеще лятното време трябва да се запази постоянно през цялата година и това ще се случи“, каза той. Юнкер посочи, че Еврокомисията планира да вземе решение по темата по-късно днес.

„Ще препоръчам на комисията това, ако питате гражданите, тогава трябва да се вслушате в мнението им“, каза още той. „Ще вземем днес решение по въпрос, след което ще се обърнем към страните членки и Европейския парламент“, каза Юнкер.

В онлайн допитването на ЕК за смяната на времето участваха 4,6 милиона души. По данни на германското издание „Весфаленпост“ 80 процента от тях са се обявили за премахване на практиката за смяна на времето, като повечето от тях са се обявили за запазване на лятното време.

Смяната на времето в Европа в началото е имало за цел спестяване на енергия. То поражда постоянна полемика вече от години. Критиците на смяната на времето изтъкват физиологическите смущения, до които тя води.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени