Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Поптодорова: Въпросът за делегацията ни в ООН стъпи върху вътрешна конюнктура

Тръмп ще действа в познатия стил, прогнозира Поптодорова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Елена Поптодорова, бивш посланик на страната ни в Съединените щати и един от основателите на Атлантическия клуб в България, коментира в "Преди всички" актуални въпроси във връзка със 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. Там са събрани световни лидери и с интерес се очаква речта на американския президент Доналд Тръмп.

"Тръмп отново показа, че политиката не е това, което беше", каза преди време Елена Поптодорова. В днешното си интервю тя заяви, че не очаква извънредни сюжети в дневния ред на 73-тата сесия. Ако се съди по миналогодишната реч на Тръмп, той наблегна върху суверенитета на страните.

Тези сесии целят да дадат възможност на националните представители да изразят позициите си. Тук имаме по-скоро едностранно поведение, нямаме разговори. Това е уникална световна сцена, в която всеки лидер съобщава на останалия свят каква е политиката на страната му. Ние вече познаваме политическите похвати на Тръмп, знаем как той вижда политиката на Америка и в този смисъл едва ли ще има изненади, каза Поптодорова.

Иран не е само американска тема, тя е от международния дневен ред, подчерта Елена Поптодорова и повтори, че "всичко това няма да са изненади, а поведение в познатата тоналност на Тръмп".

"Истината е, че тревога по отношение на Китай изразява и ЕС. Усилията на китайската страна като цяло са да придобие технологии по нерегламентиран начин. По отношение на митата очевидно ще има ответна реакция от Китай, но в някакъв момент и двете страни ще разберат, че трябва да осигурят собствените си интереси. С митата Америка ще пострада също. Ще минат по пътя на пробата и грешката, докато се наместят по-балансирани търговски отношения между тях. Засега има голямо напрежение и може да се очакват още ответни реакции", каза още Поптодорова.

На въпрос за българското представителство на сесията на ООН Поптодорова отговори, че делегациите могат да бъдат водени и от държавен глава, и от премиер, и от външен министър. Тези държави, които са ръководени от президент, говорят по-рано. Това е съществената разлика и нивото на срещите, които могат да се проведат. При нас всичко стъпи върху вътрешна конюнктура, не върху процедурата в ООН, отбеляза Елена Поптодорова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна