Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл от Фед: Икономиката на САЩ е в добра форма

Джером Пауъл, председател на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл направи поредна по-оптимистична оценка на американската икономика, което е индикация, че Централната банка вероятно ще повиши отново краткосрочните лихвени проценти през следващия месец.

Икономиката е в добра форма, заяви Пауъл в четвъртък на публично събитие в Хюстън, като добави, че наскоро публикуваният доклад за заетостта в САЩ през октомври е бил "много силен", съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Докладът на Департамента по труда показа силен ръст на заетостта и рекордно ниска безработица през миналия месец, докато средното почасово заплащане се повиши с 3,5% спрямо предходната година, което е най-голямото увеличение от 2009 година насам.

Председателят на Фед обаче отбеляза, че заплатите все още не са се увеличили с толкова, с колкото се надяваха членовете на Централната банка.

В своето изказване в четвъртък Джером Пауъл не коментари лихвените проценти, нито плановете на Федералния резерв за постепенното им повишаване до 2020 година, целящо да се предотврати прегряването на бързо нарастващата американска икономика.

На заседанието си през септември членовете на Фед гласуваха за повишаване на федералната фондова лихва до диапазона между 2,0% и 2,25%, като на последвалата среща през миналата седмица те запазиха лихвените ставки непроменени, но отново потвърдиха, че прогнозират още едно увеличение до края на годината. Следващото заседание на Фед е насрочено за 18-и и 19-и декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна