Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Хората не знаят много за храната и имат доста грешна представа, идваща от интернет и телевизията. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" микробиологът Йордан Стефанов, който поддържа блога „Наука и критично мислене" и издаде първата си книга "Митове и истини за храненето". Стефанов е редовен докторант по микробиология с по-тесни интереси в областта на ензимологията.
Не е логично здравите хора да спазват безглутенова диета - това е резултат от една мода, която се следва от няколко години в България, смята Стефанов. Има данни, че в суровини и материали, които са безглутенови, при премахването на глутена, се премахват и други ценни вещества като витамини и фибри, важни за здравето, уточни той.
Продуктите от категорията "био" невинаги съдържат очакваното от клиентите, отбеляза Стефанов, като припомни случаи у нас, в които фирми са били хванати да преопаковат храни, които не са био, с етикети "био". Високата цена на хранителните продукти невинаги е гаранция за качеството им, подчерта Йордан Стефанов. Той се позова на сравнителни проучвания, които показват, че хранителните качества на биохраните и конвенционалните храни са идентични, а различен е само начинът на производство.
Доказано е с мащабни проучвания, че генномодифицираните храни не крият опасности, по-различни от тези при конвенционалните хранителни продукти, допълни още микробиологът. По думите му, самият земеделски процес на производството на генномодифицирани храни е "доста увреждащ околната среда, но няма как да живеем без него".
Няма връзка между кръвната група и начина на хранене, твърди още Йордан Стефанов.