Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голям ръст при чуждестранните туристи в Банско - от Израел, Сърбия и Румъния

С 5 на сто по-малко британци и 10% по-малко туристи от Турция отчитат в курортния център

Снимка: БГНЕС

Кметът на Банско Георги Икономов отчете спад от 5% на английските туристи през 2018 година спрямо 2017-а. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обаче прогнозира, че за този ски сезон може да се постигне 5 процента увеличение на чуждестранните туристически посещения. "Прогнозите на министерството на туризма за предстоящия зимен сезон са, че можем да постигнем 5 процента увеличение на чуждестранните туристически посещения. От пазарите на Европейския съюз най-сериозен интерес към ски туризма и ръст на записванията засега има от Великобритания", посочи тя. Данните бяха изнесени по време на регулярна среща на местния бизнес с представители на различни институции.

Най-голям ръст в посещенията от чужбина идва от Израел, Сърбия и Румъния, съобщи кметът Георги Икономов.

"За съжаление спрямо 2017 година наблюдаваме спад от 5 процента на английските туристи, още един спад имаме и това е Турция - там спадът е по-голям, около 10 процента. Имаме огромно увеличение на туристите от Сърбия - близо 45 процента, имаме огромно увеличение на туристите от Румъния - близо 30 процента, и туристите от Израел - израелските туристи са повече вече от македонските, повече са от сръбските. Русия също бележи ръст около 10 процента." 

Георги Икономов е на мнение, че курортният град се нуждае от по-платежоспособни туристи, а не просто от повече туристи.

"Не съм сигурен дали искам да имаме ръст на туристите, по-скоро искам да задържим този ръст, но да започнат да идват по-богати туристи, по-платежоспособни туристи, така че да може да получава хотелиерският бранш и ресторантьорският повече пари за услугата. Тези пари да не са само за печалба, по-скоро да ги връща към подобряване на услугата, подобряване на качеството, увеличаване на заплатите на персонала, обучението им. Това е целта на по-високите цени на по-богатите туристи. Иначе с тези ниски цени, да, ние ще привличаме много туристи. В крайна сметка обаче, ако теглим чертата може да се окаже, че печалбата би могла да бъде по-малка, отколкото с по-малко, но с по-богати туристи", коментира градоначалникът.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска с писмо до премиера да бъде информиран докъде е стигнала работата по препоръката на Прокуратурата да бъде преразгледан концесионният договор на фирма "Юлен" за Ски зона Банско. Още през юни след сигнал на политическа партия "Зелените" държавното обвинение е препоръчало да бъдат предприети незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази в концесионния договор.

"Един скиор или сноубордист не го интересуват споровете нависоко. Ако дойде Прокуратурата да затвори курорта, би се отразило, но тогава сигурно ще има и доста протести. Все пак нека да има някакво решение, за да можем да излезем с някакво становище", заяви представителят на дружеството концесионер Иван Обрейков.

За ситуацията в Банско в навечерието на зимния сезон слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени