Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Дачев: От "Кратка история на пиянството" разбираш колко малко знаеш за него

| обновено на 28.11.18 в 15:23
Корицата на книгата

Това не е история на алкохолизма, а история на пиянството, подчерта в интервю за предаването "12+3" Юрий Дачев в коментар на книгата "Кратка история на пиянството" на Марк Форсайт, която вече може да бъде намерена на книжния пазар у нас. 

"Това е изключително забавно четиво", с което човек разбира "колко малко знае за отдавнашната страст на човечеството към чашата, за безкрайните хитрини, с които са се промъквали пиещите между религиозни изисквания, между обществени норми, между какви ли не клопки", добави Дачев:
"Когато я чете, разбира, че е срещнал един автор, който е много човеколюбив и с едно много хубаво чувство към човешките слабости, но който в никакъв случай не подсторва читателите към пиене, а ги кара да бъдат по-милостиви към себе си, по-добри и защо не да изпият едни 100 грама, които ще им вдигнат настроението". 

"Не е имало епоха, в която да не се е пиело - това е усещането, с което остава човек, докато чете книгата", подчерта Юрий Дачев. 
"Окачва се, че пиенето го има още в Древен Египет. Това е била една от най-освободените епохи по отношение на пиенето. То е било почти задължително - част от празниците, както и от преклонението пред боговете. Това е една епоха, която е напоена с интересни истории и с добро пиене", каза още Дачев за книгата, чието подзаглавие неслучайно е "Или 100 грама за храброст от Каменната ера до наши дни".

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна