Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерена е черната кутия на разбилия се край Индонезия самолет „Боинг 737“ на "Лайън еър"

Разбилият се самолет е на индонезийската авиокомпания „Лайън еър“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследващите органи са открили устройството за записване на гласове от пилотската кабина на катастрофиралия в края на октомври край Индонезия самолет „Боинг 737“ на нискотарифната авиокомпания „Лайън еър“, съобщават информационните агенции. Една от двете черни кутии е била намерена под осем метра кал на дъното на Яванско море, където на 29-и октомври катастрофира самолета, като в същото време водолази са забелязали и човешки останки на дъното на дълбочина от тридесет метра.

Устройството за записване на полетни данни от самолетите Boeing 737 Max 8, което беше използвано едва два месеца, беше намерено скоро след инцидента само на петдесет метра от мястото на катастрофата. Данните от него показаха, че системата за измерване на скоростта на няколко пъти е имала проблеми.

Самолетът нискотарифната авиокомпания „Лайън еър“ излетя от Джакарта на 29-и октомври и изчезна от радара минути по-късно, падайки в морето. Всички 189 пътници и членове на екипажа се считат за мъртви, като на този етап са идентифицирани 125 от загиналите. Инцидентът бе последван от десетки съдебни дела от роднини на жертвите срещу компанията "Боинг".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени