Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Caterpillar с 6% след по-слаб финансов отчет за последното тримесечие

Акциите на Caterpillar Inc. се сриват с близо 6% на извън борсовата търговия на Уолстрийт, след като водещата компания за производство на тежко оборудване за минно-добивния и строителен сектор отчете доста по-слаба от очакваното печалба за четвъртото тримесечие на 2018-а година.

Нетната печалба на голямата компания беше в размер на 1,048 млрд. долара, или $1,78 за акция след загуба в размер на 1,2999 млрд. долара, или $2,18 за акция преди година. Коригираната печалба пък беше в размер на $2,55 за акция, което се оказа доста под осреднената прогноза на финансовите пазари за печалба от $2,98.

Приходите на Caterpillar нараснаха през последното тримесечие до 14,3 млрд. долара от 12,9 млрд. долара година по-рано, но под очакванията за приходи в размер на 14,36 млрд. долара.

За 2019-а година компанията очаква печалба в диапазона между $11,75 и $12,75 за акция при осреднена прогноза за $12,73 за акция.

"Нашата перспектива предполага скромно увеличение на продажбите въз основа на фундаментите на нашите разнообразни крайни пазари, както и на макроикономическата и на геополитическата среда", заяви главният изпълнителен на Caterpillar Джим Амплеби.

След слабия финансов отчет, акциите на Caterpillar се понижават на извън борсовата търговия с близо 6%, което допринесе с над 50 пункта за спада на фючърсите на индекса на сините чипове DJIA с около 170 пункта (спад с 0,7%) преди старта а днешната търговия на Уолстрийт, тъй като компанията е девета по тежест в индекса на 30-те водещи компании на САЩ.

През последните три месеца акциите на Caterpillar поскъпнаха с цели 19%, като в същото време индексът DJIA нарасна с едва 0,2%. В рамките на миналата година обаче акциите на Caterpillar се обезцениха с 18,1%, докато по същото време индексът DJIA се понижи със 7,1%, а широкият индекс S&P500 - със 7,2%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна