Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Дау Джоунс с над 300 пункта в края на една много силна седмица за Уолстрийт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират петъчната търговия на Уолстрийт със солидни повишения, като Дау Джоунс вече нараства с над 300 пункта, тъй като инвеститорите се фокусират върху продължилия (според тях) прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай в края на едноседмичните дискусии в Пекин.

Въпреки че по време на 5-дневните преговори в Пекин сякаш не беше постигнато споразумение по отношение на редица спорни въпроси, новината, че дискусиите ще продължат през следващата седмица във Вашингтон беше възприета като знак, че и двете страни имат силно желание да постигнат търговска сделка преди определения от Доналд Тръмп краен срок на 1-ви март.

Индексът на сините чипове Дау Джоунс (DJIA) стартира петъчната търговия с ръст от 338 пункта (скок с 1,33%), широкият индекс S&P500 се повишава с 0,89%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5%, като и трите основни фондови индекса се търгуват в поредни най-високи нива от началото на декември 2018-а година. От всичките тридесет мегакомпани, влизащи в индекса Дау Джоунс, единствено акциите на Apple са на червена територия, понижавайки се със скромните 0,3%.

В рамките на отминаващата седмица, в която властваше инвеститорският оптимизъм относно хода на преговорите между САЩ и Китай, индексът DJIA е на път да нарасне с близо 3,5%, индексът S&P500 - с около 3% и Nasdaq Composite - с над 2,5%.

Инвеститорите на Уолстрийт продължават да се надяват на скорошна търговска сделка САЩ-Китай, която да сложи край на "войната на митата" между двете най-големи икономики в света, като в същото време игнорират поредица от изненадващо слаби американски икономически данни. Продажбите на дребно през декември отбелязаха най-силен спад от девет години насам, докато индустриалното производство в САЩ се понижи през януари за пръв път от осем месеца насам, при това с най-солидно темпо от май 2018-а година. Тези слаби данни могат да се окажат като първи сигнали, че слабото представяне на световната икономика през последните месеци може да започне да се отразява негативно и на американския икономически растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени