Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният Минчо Минчев ще свири в Пловдив

Минчо Минчев
Снимка: БГНЕС

Изключителният цигулар виртуоз Минчо Минчев ще свири заедно с Николай Минчев, който е негов син, тази събота, 2 март, в Градския дом на културата в Пловдив.

Концертът е от цикъла на Пловдивската опера "Малка нощна музика" и започва в 19.00 часа. 

Световноизвестният музикант свири на цигулка Страдивари от 1716 г., която българската държава купува специално за него през 1977 г.

Минчо Минчев ще бъде на сцената заедно със своя син, също цигулар, Николай Минчев, който е бил и негов студент в Университета по изкуства в германския град Есен, сега също преподава там и е концерт майстор на водещи оркестри в Германия. 

В интервю за Радио Пловдив световноизвестният цигулар си припомни за старите приятелства в Пловдив, давали неповторимостта на духовността в града като Начо Културата, Георги Божилов - Слона и диригента Добрин Петков:

"Плаках за смъртта на Добрин Петков, както плаках за моя баща, много рядко се раждат такива музиканти, които творят и на сцената, и в живота".

Минчо Минчев отбеляза значението за Пловдив, че е Европейска столица на културата и подчерта, че в училищата в Германия се въвеждат програми, в които децата се занимават специално с музика, припомняйки времена, в които музицирането е било семейно занимание през уикендите, и така се развива и създава културна среда. Той пожела това да се засилва и за България.

Интервюто с Минчо Минчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна